öt tök

#1 itt van Lou Harrison hegedűversenye; a zenekarban tökök is szólnak, különféle formában. A darab zseniális, de a tök nem csak hangra, hanem ízre is jó — és itt nem csupán Manócskának a Mazsola által megrágcsált házát említhetjük, hanem:

#2 tökfőzelék — zsenge zöld kis tök durva reszelőn lereszelve, vajon könnyedén megpárolva kevés újhagymával; amikor majdnem kész, akkor sózni, finomra vágott friss kaprot hozzátenni, tejföllel bekeverni, tálalni. Ég óvjón az előre legyalult rágós tök-matuzsálemektől, az előre lesózástól és lékicsavarástól, a vizezést vagy a rántás rémségét már ne is említsük.

#3 zsenge kis tök kimagozva, de a héját rajta hagyva, vastagra karikázva; vajon sütve, friss fokhagymával, grillsajttal (lásd a képen).

#4 szintén zsenge kis tök kimagozva, rácson párolva, párolás után petrezselyem-fokhagyma-fenyőmag-olívaolaj pestóval tálalva

#5 tökleves — egy maréknyi apróra vágott zöldség (répafélék, zeller, krumpli, rókagomba, hagyma és fokhagyma) bő lében főzve; negyed óra után nagyobb tökkockákat hozzátenni; végül só, olaj, petrezselyem; tejföllel eend’.