retek

Ami itt a leves közepén úszik, az tényleg kucsmagomba; de bizony ott a retek is! Recept következik: vajon kicsit megfuttatunk egy nagy marék apróra várott reteklevelet, egy kis kockákra vágott aprócska krumplit, hagymát, nagyon kevés szárzellert; felöntjük bő vízzel és főzzük 20 percig; utána beletesszük a kucsmagombát (itt Júdásfüle-gomba is került mellé), egy darab citromhéjat; újabb 10-15 perc után kész is; a tányéron már csak tejszín, só és kevés apróra vágott snidling és citromlé kell bele. A retek levele amúgy bármilyen levesbe nagyon finom; sőt, önállóan is lehet belőle levest főzni, fokhagymával és tejföllel ízesítve, simára turmixolva. És a hónapos retek legfinomabb része az, ahol kinőnek belőle a levelek, ezért 1-2 centis szárdarabokat érdemes rajta hagyni, úgy enni.

Általános iskolában harmadiktól tanultam orosz nyelvet, és a híres dalt: „Танцевала Репка с Маком” a tanárnő egy sehol máshol nem felbukkanó zárósorral tanította nekünk: „а Редиска удивлялась как Петрушка танцевала”, vagyis, „és a kis Retek csodálkozott, hogy táncolt Petruska”; talán a tanárnő, Ádám Kati néni saját, öntudatlan, hirtelen jött memória-kisegítő beleköltése volt — valami ilyet valószínűsít a rím sántasága. Nem tudom, és valószínűleg már sosem derül ki.

Úgyhogy hallgassuk Stravinsky több, mint száz éve írott balettjét: csodálkozzunk csak kis retekként, hogy táncol a petrezselyem, Петрушка. És figyeljük meg, hogy hogyan képez a szerző nagy hangzó felületeket néhány hang forgatagszerű ismétléséből (=reteklevél, krumpli, hagyma); hogyan teszi bele a háttérhez képest gyakran brutális megjelenésű fődallamot (=kucsmagomba). A tejszín, só, citromlé már előadási kérdés.

>>>>>>>>>>>