nagypénteki passió

Pázmány Virtuális Kórus

Gregorián János-passió, Ioannes Sinister polifon turbáival, Albrecht Dürer táblaképével és metszetsorozatával

szoprán: Denke Virág, Groma Sarolt, Tomka Barnáné Szentgyörgyváry Eszter, Pétery Dóra
alt: Henterné Istvánfalvy Andrea, Varagics Mirjána, Bércesné dr. Novák Ágnes, Denke Virág, Pétery Dóra
tenor: Komáromi László, Mészáros Péter, Bali János
basszus: Benkő Pál, Sergő András, Mészáros Péter, Bali János

Jézus: Benkő Pál, Pilátus, Péter, Poroszló: Mészáros Péter, ajtóőrző leány: Denke Virág, a főpap szolgája: Groma Sarolt; evangélista: Bali János; km. Pétery Dóra — orgona

A járvány miatt a Pázmány Egyetemi Kórus nagypéntekre tervezett passió-éneklése elmarad; ezért egy számítógépes program segítségével megoldottuk, hogy mindenki otthon, magában énekelhesse fel a szólamát, és a felvételeket összetettük a vágóasztalon.

Az izoláció okozta szenvedést ezekben a napokban érezzük a bőrünkön és még sokáig érezni is fogjuk; de közben a fordítottjára is érdemes gondolni: minden szenvedés izolál. Ezért különösen érdekes a címlapképként választott Dürer-festmény, amin a megkínzott, halott Jézus kinéz a sírból: megszólító ereje erősebb minden izolációnál, még a halál elválasztó erejénél is. Mi mást kívánhatunk magunknak és minden hallgatónknak erre a magányos húsvétra: engedjük, hogy a Megtestesült Ige megszólítson bennünket, szenvedőket, és fordítva, belőlünk ő szóljon, általa láthassunk meg minden mellettünk szenvedőt, és áldozatosan segíthessünk nekik, víruson innen és túl.

[csak a zenét magában, képek nélkül  itt lehet letölteni; a videót a Dürer-képekkel pedig itt]